12744225_978142965586529_8165939484388386399_n

Tradicionalno pravljenje svadbi,ispraćaja u vojsku i krštenja u svom dvorištu je odvajkada popularno u našem narodu.Takodje se šatori koriste i na seoskim vašarima,crkvenim slavama u portama ili kako to naš narod kaže o’svetcima. Iznajmljivanje šatora nije nastalo juče kada su se kod nas pojavili luksuzni beli šatori za iznajmljivanje već mnogo pre toga. Moj sada pokojni deda Duško Marčeta je davne 1950 i neke na obali reke Drine u mestu Skelani otvorio kafanu koja se zvala Podgrmeč.

Inspirisan seoskim vašarima Duško izradjuje šator za iznajmljivanje od metalne konstrukcije i sa onim čudnim zelenim platnom preko iste. Gomila povarenog sklopivo rasklopivog gvoždja se prevozi još čudnijim TAM kamiončetom. Ekipa izlazi, na zakupljenom prostoru krece montaža šatora za iznajmljivanje. Zatim sledeca tura po kafanske stolove i stolice. Razvlačenje struje je delikatan posao za lokalnog električara koji u jednoj ruci drzi pivo a u drugoj mota kablove i sijalice preko neuzemljene čelične konstrukcije (što danas kod mene nije moduće).

Zatim sledi deo „KAD JAGANJCI UTIHNU“ ili za gomilu ljudi koji dolaze ispod šatora naj radosniji trenutak vruća jagnjetina sa onih još čudnijih ringišpila (mislim na ražanj), hladno pivo, rakijica ili špricer. O sokovima kao što su danas nije bilo ni govora, postojali su sodadzije kod kojih ste imali da kupite i bozu ili klaker . Znači li to da je moj deda preteča event odnosno OUTDOOR CATERING kuća, ja mislim da DA!

Elem čemu ovaj uvod?

Danas posle toliko promenjenih poslova i,zanimanja i obitavanja u razno raznim firmama 2013 godine tamo negde u septembru i ja krecem dedinim stopama. Još uvek nisam otvorio kafanu ali sam krenuo da se bavim iznajmljivanjem šatora i pagoda. Izgleda da mi je genetski negde usadjeno da je to delatnost koju neko posle dede mora nastaviti. Ja nemam onaj metalni šator koji je imao on već su to danas šatori izradjeni od aluminijumske višekanalne konstrukcije koji su povezani čeličmim veznim elementima. Pokrivke, krovovi i zidovi su izradjeni od PVC nezapaljivog materijala u beloj boji sa kederima za lako navlačenje i skidanje. Kao i onda tako i danas domaćin (danas se kaže klijent) voli da ima šator koji će da bude bolji lepši od komšijinog. Zbog svega ovoga mi danas u satorima koje iznajmljujemo imamo i dekoracije. Plafonske dekoracije šatora ili baldahine odnosno zidne dekoracije šatora. U ponudi osim pravougaonih stolova odnosno stolova na duž popularni su u poslednje vreme i okrugli banket stolovi sa stolnjacima i dekoracijama, stolice sa navlakama i mašnama i još dosta zanimljivih dodataka kako bi klijenti bili zadovoljni. Ovaj uvod sam napravio čisto zarad upoznavanja potencijalnih klijenata sa onim čime se bavimo i kako smo krenuli u posao iznajmljivanje šatora.U sledećim tekstovima ćemo pisati o opremi koja se nalazi na našem tržištu i koju možemo da ponudimo našim klijentima.

Ima tu još dosta vrsta šatora, industriskih šatora, skladisnih satora, šatora pogodnih za auto placeve, šatora za formiranje danas sve više popularnih prihvatnih centara za izbeglice i još dosta toga. Mi za sledeći put pripremamo veseliju temu odnosno VENČANJA U ŠATORIMA